LIQUIDTOOL Instructor övervakar skärvätskor med hjälp av intelligent teknik

Liquidtool sensor mounted on the side of a metal cutting cnc machine and handled by machine operator

LIQUIDTOOL Instructor är den första intelligenta lösningen för övervakning av skärvätskor som använder plug & play-teknik och övervakar skärvätskornas tillstånd automatiskt, enkelt och tillförlitligt. Produkten från det schweiziska nystartade företaget Liquidtool Systems kombinerar intelligent teknik med tillförlitlig sensorteknik för att skapa en innovativ produkt där data kan nås när som helst och var som helst tack vare en molnbaserad plattform. Instructor gör det möjligt för företag inom metallbearbetningsindustrin att göra satsningar på digitalisering och Industri 4.0.

Med Liquidtool Instructor har Liquidtool Systems lanserat den första intelligenta, IoT-baserade lösningen för övervakning av skärvätskor. Det är den första produkten någonsin som kombinerar en plug & play-lösning och en molnbaserad plattform med intelligent, automatiserad och tillförlitlig mätning i en produkt som tar metallbearbetande företag ett steg närmare Industri 4.0. Liquidtool Sensor, som också finns tillgänglig, gör datainsamling enkel. Tack vare plug & play är sensorinställningen ett enkelt och intuitivt företag: den högintegrerade sensorn monteras magnetiskt på den maskin som ska övervakas, ansluts till företagets WLAN- eller LAN-internetanslutning och används med motsvarande app via surfplatta, smartphone eller dator.

Automatisk mätning och utvärdering av skärvätskan

Sensorn för metallskärande maskiner är kompatibel med skärvätskor från alla tillverkare och övervakar dem automatiskt. Liquidtool Sensor tar regelbundet prover av skärvätska från maskinens tank och mäter provet med den inbyggda refraktometern och termometern. Den lagrar de insamlade uppgifterna på ett säkert sätt på motsvarande plattform, vilket gör att avvikelser kan upptäckas i ett tidigt skede. Användarna kan lägga till ytterligare värden som pH, nitrit och vattenhårdhet manuellt. Tillförlitliga, regelbundna mätningar utgör grunden för att stabilisera och optimera processer, öka effektiviteten och identifiera problem i ett tidigt skede. Detta kan i sin tur minska maskinstillestånd och bidrar till en längre livslängd för skärvätskan och verktygen.

Molnbaserad plattform för maximal övervakningsflexibilitet

De data som samlas in av sensorn lagras och analyseras i den molnbaserade Liquidtool Manager. Manager ger säker åtkomst till alla aktuella och historiska mätdata – i realtid och från olika enheter, t.ex. smartphones, surfplattor och datorer. De lagrade uppgifterna kan visas direkt i Liquidtool Manager via olika grafik, statistik och rapporter.

“Digitalt först”

Liquidtool Instructor utvecklas och säljs av det schweiziska nystartade företaget Liquidtool Systems, ett systerföretag till Blaser Swisslube AG, som har varit ledande inom produktion av smörjmedel i över 80 år. ”Med Liquidtool Instructor är vi stolta över att kunna erbjuda våra kunder en produkt som ger ett betydande bidrag till den progressiva digitaliseringen av metallbearbetningsindustrin”, säger Daniel Brawand, chef för försäljning och marknadsföring på Liquidtool Systems. ”Instructor och den tillhörande sensorn installeras och används enkelt och intuitivt, vilket gör att användarna kan göra tillförlitliga mätningar med minimal ansträngning. Baserat på detta kan de optimera sina processer och minimera underhållskostnaderna.”

Liquidtool-lösningarna är tillgängliga för den svenska markanaden via TechPoint Systemteknik AB. Innan man bestämmer sig för ett köp är det möjligt att ordna en 30-dagars testperiod av Liquidtool Instructor.

Automatiskt fyllningssystem i prototypfasen

Liquidtool System arbetar redan på en ny lösning för att hjälpa företag med hanteringen av skärvätskor. Ett helautomatiskt fyllningssystem är redan i prototypfasen. Systemet (Liquidtool AutoPilot) fyller automatiskt på skärvätsketankar och garanterar alltid fulla tankar med rätt skärvätskekoncentration. AutoPilot är utformad för att helt integrera Liquidtool Instructor som en av dess hårdvaruelement. Liquidtool Systems planerar att lansera det automatiska påfyllningssystemet våren 2023.

Titta på den här videon för att lära dig hur smart hantering av skärvätska ökar den totala produktiviteten:

Play Video about Liquidtool Smart coolant management explainer video
WeChat QR Code

Download Liquidtool AutoPilot Brochure

Download the Liquidtool AutoPilot brochure. Submit your contact details and an e-mail with your copy will be sent to you.

*By submitting this form, you agree to the Liquidtool Website and Services User Agreement and take notice of the Liquidtool privacy policy.

Download Installation requirements

Download the full site readiness requirement document. Submit your contact details and an e-mail with your copy will be sent to you.

*By submitting this form, you agree to the Liquidtool Website and Services User Agreement and take notice of the Liquidtool privacy policy.